Κυριακή 19 Μαρτίου 2017

Στο «μικροσκόπιο» οι πυροσβέστες

Πυροσβέστες και συμβασιούχοι καθαριότητας ήταν τα δύο θέματα τα οποία «σημείωσαν» οι εκπρόσωποι των θεσμών κατά τη συνάντησή τους με την ηγεσία του υπουργείου Διοικητικής 
Μεταρρύθμισης.
Παρά το γεγονός ότι το κλίμα κατά τη συνάντηση των δανειστών με την ελληνική πλευρά όσον αφορά τα ζητήματα του Δημοσίου ήταν καλό, όπως έλεγε στην «Κ» πρόσωπο που μετείχε στις διαπραγματεύσεις, εντούτοις οι εκπρόσωποι των δανειστών έδειξαν να ενοχλούνται από τις εξελίξεις στο θέμα των πυροσβεστών πενταετούς απασχόλησης αλλά και για την παράταση που δόθηκε στις συμβάσεις των εργαζομένων στην καθαριότητα μέχρι το τέλος του έτους.
Ως προς τους συμβασιούχους της καθαριότητας, η κυβέρνηση έδωσε διαβεβαιώσεις ότι οι παρατάσεις δεν πρόκειται να συνεχιστούν και ότι το θέμα των συμβασιούχων θα αντιμετωπιστεί στο σύνολό του. Στο σημείο αυτό εκφράστηκαν εκ νέου επιφυλάξεις από τους δανειστείς, με αφορμή τις δηλώσεις του υπουργού Εσωτερικών Π. Σκουρλέτη, ως προς τις προθέσεις της κυβέρνησης να αλλάξει το καθεστώς εργασίας τους με το σκεπτικό ότι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Το όλο ζήτημα μετατέθηκε προς επανεξέταση, με την τρόικα να θέτει σε κάθε περίπτωση ως προϋπόθεση να μην υπάρξει παραβίαση στο όριο του αριθμού των προσλήψεων καθώς και επιβάρυνση του προϋπολογισμού.
Με γνώμονα το παραπάνω σκεπτικό, τέθηκε στο τραπέζι και το ζήτημα των 5.000 πυροσβεστών πενταετούς απασχόλησης.
Η πενταετής θητεία τους ξεκίνησε το 2012 και επρόκειτο να λήξει στις 10 Φεβρουαρίου του 2017, ημερομηνία κατά την οποία, βάσει του νόμου που προσελήφθησαν, 2.190 πυροσβέστες θα μονιμοποιούνταν ενώ για τους υπόλοιπους είχε υπάρξει υπόσχεση για υπογραφή νέας σύμβασης. Η εφαρμογή του νόμου μπλόκαρε από την πρόβλεψη του μνημονίου για συγκεκριμένο αριθμό προσλήψεων ανά έτος. Μετά τις έντονες κινητοποιήσεις των πυροσβεστών, οι οποίοι μεταξύ άλλων πραγματοποίησαν κατάληψη στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, η κυβέρνηση αντιμετώπισε το ζήτημα με τροπολογία η οποία προβλέπει τριετή παράταση των συμβάσεων και μετέπειτα τη μονιμοποίησή τους. Μάλιστα στην τροπολογία προβλέπεται ότι η μονιμοποίηση μπορεί να επέλθει και νωρίτερα, με υπουργική απόφαση. Ως προς το κόστος της συγκεκριμένης ενέργειας, σύμφωνα με το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους ανέρχεται σε 10,6 εκατ. ευρώ.
Το γεγονός θορύβησε την τρόικα. Η ελληνική πλευρά αντέτεινε ότι το ζήτημα αποτελεί νομική υποχρέωση παρελθόντων ετών το οποίο μετατέθηκε για μία τριετία προκειμένου να μη γίνει παραβίαση των μνημονιακών δεσμεύσεων και τελικώς η συζήτηση μετατέθηκε για το μέλλον.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ